Henrik Ibsens drama Ett dockhem skakade kulturvärlden när den hade premiär i Köpenhamn 1879. I pjäsen om makarna Torvald och Nora granskas äktenskapet som institution och kvinnans roll som maka och mor.  Nora väljer att lämna man, barn och rollen som dockhustru. Det var omvälvande tankegångar i Skandinavien i 1800-talets slut som skapade debatt. Hur uppfattades Ett Dockhem i sin samtid och varför skapade pjäsen debatt? Vilken betydelse hade Nora-rollen, och hur kommer det sig att hon fortfarande lever kvar i litteraturen och på teatrarna? 

 Med Birgitta Lindh Estelle, universitetslektor i litteraturvetenskap med inriktning mot teater, vid Göteborgs Universitet och Hanna Jedvik, evenemangsamordnare Jonsereds herrgård Göteborgs universitet.

Podcast från Göteborgs universitet; Jonsereds herrgård och Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. I samverkan med Folkuniversitetet. Läs mer på www.gu.se/jonsereds-herrgard

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jonsereds herrgård Göteborgs universitet. Innehållet i podden är skapat av Jonsereds herrgård Göteborgs universitet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.