Vilken betydelse spelar de lokala matkulturerna för Sveriges landsbygder? Hur har de format bygder och människor? Och vilken betydelse har maten för en plats identitet och särprägling?
Byrådet åker med på en rundtur genom ”Lundaland” – fem kommuner i Skåne som gått samman i ett projekt – och besöker några platser och människor med olika kopplingar till lokal matkultur. Som en saffransodling i Staffanstorp, ett matlabb i Alnarp, en franskt konditor i Åkarp, ett lantbruk i Harlösa där lupiner förvandlas till tempeh och en restaurang i Flyinge som förvandlat sockerbetor till något annat än vad det brukar vara.
Med på resan är matkulturvetaren och gastronomen Edith Salminen och etnologen och kocken Linda Dahl, som tillsammans driver projektet bakom rundturen – ”Eat Lundaland".
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.