En svensk snabbväxande börsnoterad industrikoncern säljer storskaliga batterilösningar. Med en landstäckande infrastruktur har bolaget nu skapat en stor efterfrågan, är ledande i landet inom sin nisch och växer med 30 procent per år. 

Industri- och miljöservicekoncernen Vimab Group är störst i Sverige på att serva stora ventiler – bland annat till tillverkningsindustri och kärnkraftverk. 

Hanterar problem i elnätet

Genom att nu också kunna erbjuda storskaliga batterilösningar för att hantera de stora problemen i elnäten, som uppstått när Sverige allt mer går över till förnybar energi, ser tillväxten ut att öka ännu mer.  

”Tillväxten i marknaden kommer att vara enorm under lång tid framöver”, säger Peter Fredell, koncernchef och största ägare i Vimab, och fortsätter:

”Vi ser en mycket hög tillväxt framgent. Och vi växer med ett positivt kassaflöde.”

Batterier – en del av lösningen

Hör Peter Fredell utveckla hur problemen blir allt större i de svenska elnäten. I podden Finansräven berättar han hur bolaget kan bli en del av lösningen, och att man redan börjat får rejält med kunder för Vimabs batterilösningar: (länk till Finansräven) 

”I varje styrelserum, i varje tillverkningsindustri, i varje kraftbolag, diskuteras batterier. På vissa orter kan tillverkande bolag inte längre driva sin tillverkning med nuvarande elnät, utan man kommer att behöva flytta om inget görs. Där kan storskaliga batterilösningar vara en viktig del av lösningen.” 

”Sveriges underdimensionerade elnät klarar inte av att hantera produktion av sol och vind. Kablarna i elnätet klarar inte av att hantera den ojämna produktionen. Man behöver kunna lagra el eftersom nätet redan är maxat.”

Snabbt växande efterfrågan

Peter Fredell berättar att privata konsortier investerar i batterilösningar där elen sedan säljs vidare till Svenska Kraftnät för att jämna ut svängningarna i elnäten. 

”Man kan äga batterier för att säkerställa sin egna strömförsörjning eller som investering för att sälja – som en högavkastande batteriobligation eller om du behöver säkerställa egen drift.” 

Men för att kunna göra detta på ett säkert sätt behöver man ha en serviceorganisation som kan övervaka batterierna och kan rycka ut om något går fel, vilket händer.

Vimab som säljer batterilösningar i cirka tio meter stora containrar. En sådan klarar av 1 megawatts effekt med 1,2 megawattimmar och kostar cirka 7,5 Mkr.

 ”Vi märker en snabbt växande efterfrågan. Vi har på kort tid sålt batterier för 40 miljoner kronor. Och offertboken är många gånger större än så. Vi ligger så rätt”, säger Peter Fredell.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Dagens PS. Innehållet i podden är skapat av Dagens PS och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.