I det 25:e avsnittet av podden Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund reklamprofilen, författaren och doktorn i ekonomi Nina Åkestam som precis börjat jobba på Google. Hon lyfter den ojämlika reklambranschen, lärdomar från sin utbrändhet, varför hon inte känner några chefer och tipsar om hur man bäst "gör" feminism.

Nina är en etablerad och prisbelönad profil i reklam- och kommunikationsbranschen. Hon har även varit språkrör för Miljöpartiet, skrivit två böcker och oändligt många krönikor, doktorerat på Handelshögskolan. Men utöver sin imponerande karriär berättar hon också öppenhjärtigt om branschens baksida och sin egen utbrändhet.

Som liten ville Nina bli en "affärskvinna med portfölj och klackar" och valde därför att läsa ekonomi på Handelshögskolan. Hon vantrivdes, och efter examen följde hon i sina föräldrars fotspår och gav sig in i reklambranschen. Väl där upplevde hon en ojämlik bransch och blev mer inriktad på jämställdhet, då hon menar att reklambranschen med sin stora påverkan på människor har ett ansvar. Därför började hon också engagera sig politiskt och argumenterar för att införa allmän sextimmarsarbetsdag. Vilket är så hon arbetar själv och har lärt sig anpassa sin omgivning efter henne snarare än tvärtom. Efter sin utbrändhet har hon avsatt "jiddertid" i sin kalender och tar fler pauser.

Nina drivs av värderingar, vill göra skillnad i frågor om mångfald och strukturell rasism, och har som mål att bli "en tant med många historier". Det gör att hon utsätter sig för saker som resulterar i många intressanta berättelser, både personligt och i karriärval. Hon drivs också av en rädsla att misslyckas i livet, men är även medveten om "spotlight syndrome" (känslan av att alla ser en och misstag) och att hon kan magplaska enormt utan att nån ens vet vem hon är.

Nina berättar varför hon bytt bransch till tech och hyllar sin nya chef. Hon kallar honom en hanterare eller curlingpappa som underlättar för sina medarbetare och gör att hon kan fokusera fullt på att göra sitt bästa. Hon väljer arbetssammanhang utefter frågan "Kommer det här jobbet bidra till den personen jag vill vara", men delar även hur hon genom ACT-terapi hanterar sina issues.

Nina stämmer regelbundet av med sin inre 85-åring om hon är på rätt väg och lever efter sina värderingar. I framtiden vill Nina gärna jobba med mångfaldsfrågor och bo utomlands igen. Hon delar även sina bästa tips för att "göra" feminism (bl a göra veckoschema i familjen och ställa krav på sin arbetsgivare), ger konkreta lästips och berättar varför Lotta Mårlind på Garbergs har varit en förebild för henne.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karin Bäcklund & Johanna Snickars. Innehållet i podden är skapat av Karin Bäcklund & Johanna Snickars och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.