När kärleken är obesvarad så har man två möjligheter. Gå vidare. Eller gå in i sig själv. Och vem har inte någon gång varit en ung Werther? Fixerad vid sitt bultande hjärta och idealiserande kärlek. I romaner och filmer är det ett ständigt återkomande tema - att bli avvisad av den som vi har de allra starkaste känslor för.

Om det så är ett drama från Shakespeare, en roman av Edith Wharton, eller ett avsnitt i Gossip Girl, så fängslar det oss för att det i varje berättelse om olycklig kärlek finns något man kan lära om sig själv. Chris Kraus som i desperation skrev mängder av obesvarade brev till sin kärlek Dick, använde alla brev och sin historia för att skriva bästsäljaren I Love Dick. Hon vann aldrig kärleken men hon hittade fram till ett nytt jag. Den unge Werther däremot valde döden när han inte fick sin kära Lotte. Men han kunde förstås ha gått en annan väg. Varför kände han sig tvingad att dö istället för att gå vidare? Malena och Samanda analyserar bland andra Werther och Chris Kraus i vad som för vissa blir till en kärlekens enmansshow.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.