I det första liveinspelade avsnittet av den tvärvetenskapliga podcasten Professor Magenta, som leds av forskarna Rickard Ström och Katarina Bendtz, berörs ett av de mest existentiella problemen genom tiderna. Frågan om vad mänsklighet är, är både ett hett forskningsämne och något som konstnärer arbetar med dagligen.

Gäster är Johan Lind, Armita Golkar och Alexander Mørk-Eidem.

Johan Lind, docent i etologi vid Centrum för evolutionär kulturforskning på Stockholms universitet forskar om skillnader och likheter mellan människors och andra djurs mentala förmågor. Han kommer att prata om hur nya resultat kan bidra till förståelsen om hur människan blev en kulturvarelse, och varför artificiell intelligens är viktig för att förstå andra djurarters beteenden.

Armita Golkar, forskare i kognitiv neurovetenskap och psykologi på Karolinska institutet, är huvudpersonen i höstens Performance lecture: Om rädsla på Dramaten. Hon kommer i detta avsnitt att berätta om hur skillnaderna mellan människor och djur blir tydliga när vi tittar på rädsla, och varför detta är ett problem inom psykiatrin.

Alexander Mørk-Eidem är regissör för Performance lecture: Om rädsla. Han kommer ge sitt perspektiv på vad som är djupt och definierande mänskligt, och hur han gestaltar och förmedlar mänsklighet med sin dramatik.

På plats finns även Professor Magentas mellanspelskompositör, jazzpianisten Sebastian Bergström, som improviserar mellanspel live. Vi kommer även att få höra Stockholmssynthbandet Aux Animaux spela live!

I samarbete med Stockholms universitet, i syfte att främja samverkan inom utbildning, forskning och samhällsutveckling.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Rickard Ström & Katarina Bendtz. Innehållet i podden är skapat av Rickard Ström & Katarina Bendtz och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.