Spindelfobi. Höjdrädsla. Fobi för gamla bestick. Det finns en massa saker och fenomen som människor är rädda för, utan att veta varför. Hur uppkommer en fobi och går den att bli av med?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– Fobi är egentligen bara en extrem version av rädsla, det är som att kroppen tar över, säger Jeremy Ray, psykolog och lektor i psykologi vid Göteborgs universitet.En fobiker vet ofta att det de är rädda för är ofarligt.– Jag är inte rädd för att spindel ska bita mig, och jag tror inte att den är giftig, det är inte det jag är rädd för, säger Rebecca, som lider av spindelfobi.

Rädslan som uppkommer är ändå en högst verklig känsla som påverkar människor fysiskt och psykiskt på flera olika sätt.– Det skulle krävas pistolhot om jag ska äta med ett par gamla bestick, säger Gustav, som har fobi för gamla saker av metall.

Psykolog Jeremy Ray berättar att kroppens flykt- och kamprespons går igång när vi blir rädda.– Kroppen dumpar ut koldioxid väldigt snabbt, och det gör den för du ska förbereda dig för att springa för ditt liv. Det är ju inget vi är medvetna om, men det som händer då är att man kan känna väldigt stark yrsel, overklighetskänslor, tryck för bröstet.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.