Han är idéhistorikern som personifierar den svenska klassresan. Men blev han någonsin fri?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ronny Ambjörnsson är idéhistorikern som ägnat sitt liv åt att läsa och skriva, förstå vad människor har tänkt och varför genom historien. Han är en viktig del i ett större sammanhang, med forskare och akademiker som på 1960- och 1970-talen bröt ny mark genom att skriva folkets historia, inte överhetens.

Ronny Ambjörnsson skrev om norrländska sågverkssamhällen, i Den skötsamme arbetaren”, och en arbetarklass där en skötsamhetskultur växte fram i början av 1900-talet.

Och så skrev han om sina egna rötter, i självbiografiska Mitt förnamn är Ronny, där han sätter ord på klassresans kulturella innebörd, dess känsla och och konsekvenser.

”Det är känslan och närheten som är viktig”

Ronny Ambjörnsson föddes 1936 i Göteborg, och är i dag 88 år gammal. Han är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Umeå universitet.

För ett år sedan dog hans fru, barnpsykologen Lillian Ambjörnsson Levin, efter att de varit tillsammans i 50 år. Sättet de träffades sticker ut, genom en föreläsning av Ronny om att kärleken bara är en tankemässig konstruktion.

I samband med Lillian fick ett hjärtstopp förra året drabbades Ronny av brustet hjärta.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.