Han har bråttom när AI utvecklas allt snabbare. Hur är det att samtidigt behöva sänka tempot?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan två år tillbaka har utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, varit glödhet. Det satsas astronomiska summor, samtidigt som tunga forskare har efterlyst att forskningen pausas och varnar för att det kan sluta med mänsklighetens undergång. 

Andra lyfter fram vilka fantastiska möjligheter en superintelligent AI skulle innebära för mänskligheten.

Ett av de unga stjärnskotten på den svenska AI-himlen är Oliver Edholm. I debatten är han en av de som har lyft både möjligheter och risker med AI, och som driver på för en internationell reglering.

Hur ser han på framtiden? Varför går det så snabbt nu? Och vad är det som gör människor unika, som maskiner aldrig kan ersätta?

”Kände mig som en alien”

Oliver Edholm är född 2002, och har ofta kallats AI-geni eller -underbarn. Han var forskningsassistent i Singapore redan som 16-åring och grundade AI-företaget Depict som 17-åring, ett bolag han fortfarande är styrelseordförande i. 

Tiden i skolan var tuff, både socialt och i skolsystemet, och i högstadiet drabbades han av en livskris. En kris som kom ikapp honom på riktigt först häromåret, när han gick in i väggen.

Nu är han mitt i ett sabbatsår, för att ”ta tillbaka sin ungdom” och fundera på vårt existensberättigande i en värld med maskiner som är bättre än oss på det mesta...

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.