Hon har varit en stridbar politiker hela livet, men har alltid brottats med dåligt självförtroende. Hur går det ihop?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon har haft toppjobb i EU och FN, varit utrikesminister i fem år och har genom åren återkommande varit en av Socialdemokraternas populäraste politiker.

Men sedan avgången som utrikesminister 2019 har Margot Wallström fört en mer tillbakadragen tillvaro, efter många år av stress som satt djupa spår.

Som utrikesminister blev den till synes stridbara och självsäkra politikern både hyllad och kritiserad. För den nya ”feministiska utrikespolitiken” samt flera skarpa uttalanden och beslut som ledde till diplomatiska kriser. Som med Israel, när Sveriges regering erkände Palestina som självständig stat 2014.

I den här intervjun försvarar hon det beslutet och berättar om hur hon ”utmålades som fan själv i Israel” efteråt. Hon hävdar också att Israel hade insyn i EU:s utrikesministermöten.

”Sorgen ligger nära ytan”

Margot Wallström föddes 1954, och växte upp i Kåge i Västerbotten, med pappa som jobbade på sågverket och mamma som var hemmafru.

Den 11 september 2003 mördades hennes vän och kollega Anna Lindh. Hur har det påverkat henne?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.