Två pojkar är ute på fjället för att hålla samman renhjorden, när tät dimma sänker sig över dem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En nyskriven radionovell av och med artisten Sofia Jannok

Guohp’áhkku, Mögelgumman, är en berättelse om två vilsna småpojkar ute på fjället. De är frusna och rädda när de plötsligt får syn en människa i dimman, en mycket gammal kvinna som kommer skidande mot dem.

Sofia Jannok är en svensk samisk artist, sångare, låtskrivare och skådespelare. Hon bor dels i Umeå och dels i Rävudden, Luokta-Mávas sameby. Med Guohp’áhkku debuterar Sofia Jannok som novellförfattare.

Rösta fram vinnaren av Sveriges Radios Novellpris! Fem noveller har nominerats av en jury som i år består följande bokcirklar: ”Svavel” i Jönköping, ”Astrid” i Umeå, ”Salongen" i Göteborg, "A & E" i Skåne och ” Apropå det” på Gotland. Juryn hade totalt 10 specialskrivna radionoveller att ta ställning till. Lyssnarna avgör vem som vinner och röstningen pågår till och med 14e april. Vinnaren presenteras i P1 Kultur 17e april.

Av och med: Sofia Jannok

Producent: Agneta Kellgren

Tekniker: Eskil Lövström

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.