Hundar betyder så mycket för många av oss och det är en hemsk tanke att tänka att ens hund en dag inte längre kommer att finnas. Det kommer en dag för oss alla då ålder eller sjukdom gör att vi måste skiljas åt och det är ingenting att skämmas för om du sörjer din hund. Det här avsnittet är för dig som älskar din hund och som inser att avskedets stund en gång kommer att komma.

Jag samtalar om sorgbearbetning till dig som har förlorat en hund med Sara Viforr, hundinstruktör och hundpsykolog som arbetar i Karisma med yrkesutbildningar och driver hundcentret Passout Hundträning, som för första gången pratar offentligt om kampen efter att hennes Amy dog efter att ha blivit brutalt biten över 45 gånger.

Några frågor som jag ställer: ⚫ Hur ser sorgens olika faser ut? Chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen? ⚫ Avlivningens svåra dilemma: Tänk om hunden tillfrisknar? Är det rätt att låta hunden gå genom alla behandlingar? ⚫ Kan vi någonsin vara fullt förberedda på en förlust? ⚫ Hur vanligt är det med att människan förnekar eller förtränger sorgen som försvarsmekanism?  ⚫ Är det viktigt med begravning eller ceremoni?Hur viktigt är det att prata ut om sin sorg och saknad i sorgearbetet? ⚫ Hur ska man förbereda avlivningen? När ska avlivningen ske? Var ska den ske? Vilka bör vara med? ⚫ Hur kan veterinärer hjälpa människor i sorgearbetet? ⚫ Hur gör man för att inte förstärka sorgen? ⚫ Hur underlättar man för ett barn som sörjer? Hur svarar man ärligt på barnets frågor utan att ljuga och vara överbeskyddande?Hur vet man att man har kommit så långt in i sorgearbetet att man är redo för en ny relation med en ny hund?Många gör misstaget att de behandlar den nya hunden som om det vore den gamla, hur gör man för att se den unika individen man har framför sig?

Vill du ha fler avsnitt? Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation. Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:

📲123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på Patreon! www.patreon.com/HundpoddenVBV

Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!

📷 Instagram - @HundpoddenVBV 📷 Instagram - @Gurgin ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu. www.gurgin.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Gurgîn Bakircioglu. Innehållet i podden är skapat av Gurgîn Bakircioglu och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.