Synpodden
Avsnitt

Synpodden #33: Tema studier, goda nyheter om färdtjänst, Mickaela Persson vinner Katapultpriset

Dela

I detta extra långa påskavsnitt får du träffa Mickaela Persson, som precis har blivit belönad med det prestigefyllda Katapultpriset som Författarförbundet delar ut. Vi reder ut vad Trafikanalys kom fram till i sin nyligen släppta färdtjänstutredning och hur det kan underlätta möjligheten att få färdtjänsttillstånd. Vi pratar också om att studera på universitet och högskola.

För ett år sedan, efter påtryckningar från bland annat Synskadades Riksförbund, fick Trafikanalys i uppdrag att göra en översyn av tillståndsgivningen för färdtjänst. Den sista mars presenterades deras slutsatser. I Synpoddens studio möter vi Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på SRF med bland annat ansvar för färdtjänstfrågan och Anna Quarnström, som är förbundsjurist på SRF. De reder ut vad utredningen kom fram till och hur det kommer att påverka möjligheterna att få färdtjänsttillstånd, om förslagen blir verklighet.

Synpodden får även en pratstund med SRF-medlemmen Mickaela Persson, som debuterade förra året med diktsamlingen ”En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien”. Nu har hon belönats med Katapultpriset, som Sveriges Författarförbund delar ut. För närvarande finns boken i svartskrift samt i punktskrift.

Mer om boken på förlagets webbplats: länk 
Länk till boken i Legimus

Studera med synnedsättning

Fram till den 15 april går det att söka till universitet eller högskola. Synpodden träffar studenten Lisa Ly som berättar om hur hon får sina studier att fungera och vad som är utmanande när man har en synnedsättning. Vi pratar vidare om ämnet med Mathilda Karlsson Aldén, samordnare för studenter med funktionsnedsättning på Linnéuniversitetet, Lennart Karlsson som är intressepolitisk handläggare på SRF och Anders Ziethén, ombudsman på Unga med synnedsättning.

Mathilda Karlsson Aldéns bästa tips för att lyckas med studierna

  • Undersök redan när du söker en utbildning hur de stöttar personer med funktionsnedsättning på det aktuella lärosätet. Det finns mycket information på deras webbplatser om hur man ansöker om pedagogiskt stöd etc.
  • Knyt en kontakt med samordnaren, ring eller boka ett möte innan terminen börjar för att sondera terrängen och ta reda på om det är något särskilt du bör tänka på.
  • Med hjälp av en samordnare eller studievägledare kan du få hjälp att ta reda på vilket generellt stöd du kan få, som talboksstöd, stödprogram, introduktionskurser.  
  • Om du ska studera på plats är det bra att åka dit i förväg och boka en guidad tur.

Lisa Lys bästa tips för att lyckas med studierna (punktlista)

  • Fundera på vad som passar dig bäst – att studera på plats eller på distans.
  • Gå med i Facebookgruppen Studera med synnedsättning länk
  • Saker måste få ta tid! Var inställd på det och väl förberedd.
  • Använd anteckningsmetoden Zettelkasten för att strukturera dina anteckningar

Zettelkasten på svenska

https://squeezegrowth.com/sv/zettelkasten-system/

 Zettelkasten är en metodform för att hantera anteckningar, idéer eller information som man är intresserad av. Metoden går ut på att skriva korta anteckningar som kan användas till olika projekt. Man kan göra tre former av anteckningar:

  • Snabb anteckning: Skriv om informationen och varför den är intressant.
  • Referensanteckning: Var kommer informationen ifrån?
  • Permanent anteckning/länkanteckning: koppla ihop olika anteckningar med varandra.

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Synskadades Riksförbund. Innehållet i podden är skapat av Synskadades Riksförbund och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.