Veckans avsnitt gästas av forskningssjuksköterskan, doulan och författaren Opokua Britton Cavaco samt Maria Borda, författare och antropolog. Tillsammans har Opokua och Maria gett ut boken “Det nya livet: En hyllning till dig som fött - traditioner, omsorg och gemenskap”.

Boken handlar om hur den fjärde trimestern ser ut kulturellt i andra länder och vad vi har att lära av varandra världen över när det kommer till att att ta hand om den som nyligen fött barn. I Sverige, till exempel, blir vi ofta ensamma när vi fött barn och förväntas bjuda in familj och vänner på fika i ett välstädat hem.

I andra kulturer blir den som fött uppassad under den första tiden, så att kroppen ges chans att vila och återhämta sig i den takt den behöver.

Vad gör det med en människa, att föda ett barn? Och vem tar hand om den nyblivna föräldern när hela det egna, och samhällets, fokus läggs på barnet?

Ladda ned Preglife gravidapp gratis från App Store eller Google Play

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Preglife AB. Innehållet i podden är skapat av Preglife AB och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.