Från Almedalen 29 juni 2023

Journalist är inte längre ett överskottsyrke. Enligt statistik från SCB och Arbetsförmedlingen råder det i stället brist på utbildade journalister när medier söker personal. Särskilt utanför storstäderna. Hur påverkas journalistiken, medierna och demokratin? Mellan åren 2014 till 2018 försvann 5 000 journalistjobb i Sverige och i flera år har arbetstillfällena för journalister varit få. Journaliststudenter har inte kommit ut i branschen och erfarna journalister har fått lämna. De senaste åren har situationen förändrats. Arbetsgivare vittnar om att det är svårt att hitta sommarvikarier och Arbetsförmedlingen har ändrat yrkesprognosen för journalister. Det finns numera stora möjligheter att få jobb som journalist. Vad har lett till förändringen och hur blir det i framtiden? Vad händer med demokratin om inte tillräckligt många vill jobba som journalister?

Medverkande: Ulrika Hyllert, ordförande, Journalistförbundet Kajsa Holm, analytiker, Tidningsutgivarna Martin Söderberg, branschstrateg, Arbetsförmedlingen kultur & media Pär Ullrich, chefredaktör och ansvarig utgivare, Gotlands Media Victoria da Silva, moderator, Journalistförbundet

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Journalistförbundet. Innehållet i podden är skapat av Journalistförbundet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.