I veckans program samtalar vi om något så spännande och udda som överblickens historia. Boken heter Terranauterna och är skriven av idéhistorikern Staffan Bergvik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Staffan Bergwik är professor i idéhistoria vid Stockholms universitet. Han kommer nu med boken ”Terranauterna”, en bok om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen. I Lundströms Bokradio vandrar vi genom tiden och följer överblickens historia. Vi har de första bilderna 6200 år före vår tideräkning, vi har antiken och romarrikets bilder av jorden. Vi har den columbiska epoken, den som inleds 1692 när Columbus lämnar Spanien för att söka sjövägen till Indien. En tid då man upptäcker och erövrar nya områden och ritar upp kartor för att dominera världen.

Vi färdas också in i rymdåldern. 1972 togs bilden Blue Marble från 29 000 kilometers höjd från rymdfärjan Apollo 17, ett rymdporträtt som avtecknar jorden som en blå pärla i ett övergivet universum. Den typen av bilder skapar vad rymdfilosofen Frank White kallar överblickseffekten, som astronauter sägs uppleva. Genom bilderna kan även vi som håller oss på jorden uppleva den effekten.

– När människor som du och jag får se de här bilderna på jorden från månen då kommer vi alla bli terranauter. Vi kommer förstå jorden som en skör sfär av liv och vi kommer ha en ny attityd till jorden, oss själv och till andra människor, säger Staffan Bergwik i Lundströms Bokradio.Skriv till oss! [email protected]Programledare: Marie LundströmProducent: Andreas Magnell Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.