Åsa Beckman, biträdande kulturchef på Dagens Nyheter, har skrivit boken Kulturbarn. Den handlar om de mörka sidorna det kan innebära att växa upp som barn till en författare. I boken berättar hon om sina egna upplevelser av ett slags konstnärligt medberoende.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Lundströms Bokradio samtalar vi med Åsa Beckman, biträdande kulturchef och litteraturkritiker på Dagens Nyheter, om hennes bok ”Kulturbarn”. I den berättar hon om andras och sina egna upplevelser av att växa upp som barn till en författare. Hennes pappa hette Erik Beckman (1935-1995), debuterade med diktsamlingen Farstu, och var en av den moderna konkretistiska poesins förgrundsgestalter.  I programmet hör vi henne berätta hur det kan vara i en familj runt en författare. Om hur författarens arbetsrum kan både vara en magisk som stängd värld, om skaparkriser, bortvändhet – och ett slags konstnärligt medberoende. Det handlar också om de psykologiska mönster som Åsa Beckman känt igen hos andra författarbarn, som har trätt fram och vittnat om det mörker som präglat deras uppväxter. De som, bortom den offentliga upphöjdheten hos föräldern, hävdat rätten till sina egna berättelser.– När författarbarnen börjar skriva böcker och prata i intervjuer på 00-talet i Sverige så tänkte jag: herregud, hur kan det vara så likt. De här föräldrarna säger ungefär samma saker, de agerar på liknande sätt, och runt de här familjerna och barnen skapas så likartade psykologiska mönster, säger Åsa Beckman i Lundströms Bokradio.Skriv till oss! [email protected]Programledare: Marie LundströmProducent: Andreas Magnell Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.