Kring många nedlagda band finns det en väv av myter som håller minnet vid liv, men inte kring 1980-talsorkestern Thirteen Moons. De är nog mest bortglömda.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Historiens alla beståndsdelar finns ändå där: den blygsamma starten, löftet om succé, misslyckandena, avhoppen, återföreningarna, spriten, tomheten, vänskapen och döden, och - inte minst - ett fantastiskt debutalbum som så här över 32 år senare låter tidlöst och nära.

Men det blev inte som de hade tänkt sig.

”Den bortglömda orkestern” är en berättelse av journalisten och musikkritikern Po Tidholm om det svenska 80-talsbandet Thirteen Moons, deras enda chans och den glömska som följde.

Bandet bestod av saxofonisten Mats Gunnarsson som avled 2014, gitarristen Anders Holm och Göran Klintberg som sjöng. Vid sidan av Holm och Klintberg medverkar också skivbolagsdirektören Per Kviman, artisten Kajsa Grytt och författaren Bengt Ohlsson.

En P2 Dokumentär av Po Tidholm.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.