Hur gick det med jämlikheten hundra år efter rösträtten
Avsnitt

Hur gick det med jämlikheten hundra år efter rösträtten

Lisa Nilsson sångerska och författare "-Det är utmanande att gå på det historiska minfältet och se till att trampa rätt"

Vad hände med jämlikheten, det har gått hundra år sedan kvinnorna fick rösträtt. Sveriges är fortfarande det enda land i norden som inte haft en kvinnlig statsminister.

För sångerskan Lisa Nilsson var det inte självklart att vara boss i sitt eget band.

Många tjejer är både rädda för mörka gränder där de bor och känner sig instängda i skönhetskrav och prestationskrav och att sexualiseras.

Birgitta Dahl (S) kämpade tidigt för att kvinnor som både ville kunna arbetade och ha familj att deras livsvillkor skulle bli rimliga. Forskaren Bi Puranen talar om åsiktskorridorer och återkommer till vikten av simultankapacitet som kvinnor ofta har, att det verkligen behövs för de politiska besluten.

Hör Birgitta Dahl tidigare riksdagsledamot (S), Barbro Westerholm riksdagsledamot (L), Bi Puranen forskare, Lisa Nilsson sångare skådespelare, Alba Björkvall student sam-programmet, Nasrin Mohamoud som studerar media samt Lisa Bratt, Lisa Ström och Gabriella Jerlström.

Susanna Einerstam producent [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.