De stred med envishet, humor och mod för kvinnors rösträtt
Avsnitt

De stred med envishet, humor och mod för kvinnors rösträtt

Sissela Kyle berättar om kvinnors mod och envishet då de kämpade för rösträtten

Det har gått hundra år sedan Sverige som sista land i norden gav kvinnorna rätt att rösta. Det var lika mycket humor som laganda och framförallt mycket mod som gjorde att de som kämpade tillslut lyckades få igenom rösträtten. Det såg mörkt ut många gånger för rösträttskvinnorna som utmålades som mustaschbeklädda maninnor som vare sig hörde till det kvinnliga eller manliga könet och nidbilderna vara många. Trots att de som gick i täten för kampen var både välutbildade, välformulerade, välklädda och rakryggade.

Hör Sissela Kyle skådespelare om rollen som Fröken Dagmar Friman i Fröken Frimans krig de som kämpade för både rösträtt, frihet och jämlikhet. Möt Barbro Westerholm riksdagsledamot (L), Barbro Hedvall skribent och författare, Christina Florin författare forskare och Elinor Holmgren Elmborg barnbarn till Ann Margret Holmgren en av kämparna i den innersta kretsen.

producent Susanna Einerstam [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.