I mitten av 90-talet var det bäst säljande spelet i Sverige ingen shooter eller äventyrsspel. Det var ett frågesportspel, som lärde en hel generation fakta om världen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För hundra tusentals svenska pc-spelare fanns ett spel som stack ut under 90-talet: Backpacker. I grunden var det ett simpelt spel. Man reste runt till olika platser på jordklotet, svarade på faktafrågor och tog sig vidare genom att tjäna pengar på jobb som utmärkte de länder och städer man besökte. Men Backpacker fick en oväntad genomslagskraft och blev till och med ett av de första dataspelen som spelades i skolor. Det här är historien om hur ett litet quizspel blev en bästsäljande succé.

Hör P3 Spels Marcus Morey-Halldin om hur ett spel formade en generation och blev en länk mellan gammalt nytt. Elina Perdahl berättar hur kunskaperna Backpacker tog henne till ett frågesportsprogram på TV. Och dessutom berättar en av skaparen, Jens Thorsen, hur det gick till när Backpacker kom till.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.