Julens nya serie i P1 vänder och vrider på begreppet retorik. I fem program ska vi lära oss om grunderna om vältalighetskonst och hur vi använder retoriken till vardags. Programledaren Christina Claesson gästar i första programmet Lunds Universitet retorikprofessor Anders Sigrell och det blir också ett besök från Aristoteles födelseplats grekiska Stagira. Missa inte heller världspremiären på malmörapparen Behrang Miris tankar om konsten att tala väl! Retorik har blivit mode. Men det är urgammalt. Och vad är det egentligen? Det ska vi prata om i vinterns första Retorik.

Historiskt uppstod retoriken samtidigt som den första demokratin. Med ordet, inte svärdet, skulle staten skapas. Men är det verkligen så att retoriken genom historien har gynnat demokratin? Och så blir det världspremiär för rappande ordkonstnären Behrang Miris betraktelser om konsten att tala väl.

Gäst i programmet är Anders Sigrell, den första professorn i retorik vid Lunds Universitet på 200 år. Programledaren är Christina Claesson, författare och historieberättare från Malmö.

Retorik besöker också Stagira, platsen där retorikens fader Aristoteles föddes, samt universitetet som bär hans namn i Thessaloniki. Professor Demetra Sfendoni-Mentzou bjuder på sitt Aristoteles-favoritcitat.  

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.