Vi sänder från medeltidsmuseet med anledning av att det i år är 500 år sedan Stockholms blodbad. Sedan undrar vi hur det gick under Riksdagens öppning? Louise var på plats och ger sin reflektion.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi sänder idag från Helgeandsholmen men inte från riksdagshusets sessionssal utan nere från Medeltidsmuseets källarvalv. Pratar om att det är 500 år sedan Stockholms blodbad då större delar av Sveriges makthavare halshöggs och brändes på bål. Medeltidsmuseets chef Tina Rodhe och Bo Eriksson, doktor i historia vid Stockholms universitet gästar för att prata mer om denna historiska händelse och vilken betydelse den fick för svensk politik.

Louise har varit på plats under Riksdagens högtidliga öppnande under eftermiddagen. Hur var öppningen? Hur pandemianpassad var det? Kunde man känna en kickoff-stämning?

Vi har också bjudit in riksdagsledamöterna Hanif Bali (M) som på grund av pandemi-begränsningarna inte får vara med vid riksdagens högtidliga öppnande i eftermiddag och Jens Holm (V) som i egenskap av utskottsordförande får vara med när hans majestät konungen öppnar riksdagen och statsministern läser regeringsförklaringen. Hur fungerar det som politiker att jobba hemifrån? Kan det påverka beslutsfattandet och till och med vara skadligt?

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Ulrika Lindqvist

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.