I tredje delen av serien Kärlek till döds - om våld i nära relationer möter vi Maria som lämnade små barn efter sig när hon mördades av sin sambo. Han var en känslomässigt omogen man med sjukligt kontrollbehovoch hade både hotat och misshandlat Maria flera gånger tidigare. Ändå stod hon själv med ansvaret att skydda sig och sina barn. - Hon var inte rädd för honom, det var nog det som var det farligaste, berättar Marias pappa. Men hade myndigheterna kunnat förstå, om de samordnat sina insatser? - Varje kommun borde ha skyldighet att hjälpa utsatta kvinnor genom att samla alla insatser på ett ställe, säger krimonologen Mikael Rying som forskat på dödligt våld mot kvinnor i nära relationer.

Våldet i nära relationer ökar. Var tredje vecka dör en kvinna på grund av partnervåld. Det här våldet kostar samhället 3 miljarder kronor om året och är ett stort folkhälsoproblem. Programserien "Kärlek till döds" undersöker varför samhället har så svårt att stoppa det.

Alla fallen är anonymiserade. Vi har bytt ut namnen och vissa detaljer för att skydda deras identiteter.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.