Den tyske fotokonstnären Wolfgang Tillmans är känd för sina bilder från gayklubbar men också för sin fascination för rymden. Han är just nu aktuell med en stor retrospektiv utställning, To look without fear, på SF Moma i San Francisco. Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson har träffat honom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Wolfgang Tillmans slog igenom på 90-talet med sina skildringar av klubbkultur, men han har fortsatt att utforska bildmediet, bland annat med foton som görs helt utan kamera.

Här i Sverige har man kunnat se Tillmans verk på en stor utställning på Moderna Museet 2012, och i Göteborg i samband med att han fick Hasselbladspriset 2015.

Tillmans livsgärning har nu summerats på det stora retrospektivet ”To look without fear”, som först visades på Moma i New York hösten 2022, sedan reste vidare till Toronto, och nu finns på SF Moma i San Francisco fram till mars 2024.

Men är det egentligen samma utställning?

Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson såg retrospektivet i New York och senare i San Francisco, och kände inte riktigt igen sig. Så han bestämde sig för att diskutera utställningsevolution med Wolfgang Tillmans i San Francisco.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.