Folkslaget uigurer i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina är enligt rapporter utsatta för en hård förföljelse av det styrande kinesiska kommunistpartiet. i Istanbul i Turkiet bor uppåt 40.000 uigurer och där försöker de bevara sin kultur. Dans, poesi och musik är viktiga delar och i musiken spelar stränginstrumentet ravap en stor roll.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Förutom att mer än en miljon uigurer har satts i fängelse eller arbetsläger kommer det rapporter om att det pågår en kampanj för att förstöra uigurernas kultur i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina.

Uiguriska moskéer och gravplatser rivs, uiguriska är förbjudet i skolorna och framstående kulturpersonligheter fängslas.

Men i Istanbul i Turkiet bor uppåt 40.000 uigurer och där försöker de bevara sin kultur. Dans, poesi och musik är viktiga delar och i musiken spelar stränginstrumentet ravap en stor roll.

Ett reportage av frilansjournalisten Lennart Berggren.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.