Vatten, växter, form och ljud, allt påverkar vår känsla av frid och trygghet. Odla med Stadsgrönt besöker projektet mitt i stan som hjälper utsatta kvinnor finna frid och ro men besöker också en balkong i Ängelholm som är en lisa för själen.

Anette Nilsson gick från det stora till det lilla. Från att ha jobbat med en trädgård i stor skala har nu Anette 2,5 kvadratmeter till sitt förfogande. Och hon tycker det är jätteskönt. Man tar inte på sig mer än man hinner slutföra och har tid över att njuta, menar Anette som menar att balkongen spelar en stor roll när det gäller att komma tillbaka från en sjukskrivning, som i hennes fall.

Och ett projekt där man verkligen tänkt till kring miljön både ute och inne för att skapa så mycket lugn, ro och trygghet som går i en väldigt utsatt situation är Projekt Karin i Malmö. Här försöker olika myndigheter hitta nya sätt att möta kvinnor och barn som utsatts för våld i nära relationer och då är miljön inne och ute viktig. Hör arktitekten Elisabeth Hedenroth Hydbom och rättssociologen Annika Rejmer om varför växter och miljö är viktigt i Åsa Kjellman Ericis reportage.

 

 Hör också Stadsgrönts trädgårdsjournalist Eva Robilds om vad det är som gör att vi varvar ner när vi har grönt om kring oss. Och hon ger oss tips på vad vi kan göra om vi saknar balkong.

Och se hur det går för Stadsgrönt egna vertikalodling, som vi följer under säsongen.

Programledare och producent Petra Quiding som  om en av årets bästa böcker.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.