När OJ Simpsons exfru hittas mördad utanför sitt hem i Los Angeles blir fotbollsstjärnan snabbt misstänkt. Frågan om hans skuld splittrar amerikanerna och eldar på debatten om systematisk rasism.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

På gången som leder upp till huset i det annars lugna området Brentwood i Los Angeles ligger en död kvinna i en stor blodpöl. I närheten ligger också en man, knivhuggen till döds. Kvinnan är exfrun till en av USAs största sportstjärnor - James Orenthal Simpson.

När polisen genast börjar misstänka ex-maken OJ för mordet tror de att han frivilligt ska låta sig gripas. Men OJ dyker aldrig upp och istället börjar en intensiv biljakt i krypande fart. Längs med Los Angeles vägar går stadsborna ut med stora skyltar som visar stöd för superstjärnan.

Året är 1994 och rättegången mot OJ Simpson hamnar mitt i en brinnande konflikt mellan den svarta befolkningen i LA och polisen som anklagas för systematisk rasism. Mordfallet och rättegången splittrar det amerikanska folket i två läger - de som tror att polisen planterat bevis och de som är övertygade om att OJ begått mordet.

Medverkande:

Dave Gascon, polis i Los Angeles (LAPD).

Jim Newton, journalist verksam i Los Angeles.

Martin Gelin, journalist och författare av boken ”Den vita stormen: Rasismens historia och USA:s fall”.

Zoey Tur, tidigare Bob och helikopterreporter i Los Angeles.

Shawn Holley, advokat i OJ Simpsons försvarsteam.

En dokumentär av: Anna Gjöres.

Producent: Hanna Frelin.

Publicerad år 2024.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.