I skydd av januarinattens mörker genomför en stor rånarliga ett spektakulärt rån mot postterminalen i Göteborg. Rånarna lamslår polisen och försätter staden i kaos. De drömmer om 80 miljoner i rånbyte men det går inte som planerat.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Rånarligan består av en grupp barndomsvänner ifrån Hässelby i Stockholm. De har fått ett insidertips om att det finns stora summor pengar på postterminalen i Göteborg.  

– Det här var en stor operation. Jag hade varit inblandad i stora grejer innan också fast det här var bland de största, berättar ”Martin” som var med och planerade och utförde rånet. 

Alla som engagerar sig i arbetet med miljonkuppen har en lång och snårig väg framför sig . Det kommer att krävas uthållighet för att lyckas fullfölja rånplanerna. Mer än vad nån av dem kan förutspå. Den 22 januari tränger ligan in på postterminalen och rånar ett tåg samtidigt som de försöker stoppa polisens framfart genom att placera ut brinnande bilar, fejkade bomber och fotanglar. Dessutom genomförs en rad sabotage mot polisen runt om i Göteborg bland annat saboteras polisens helikoptrar.

 

Medverkande:  

Peter Kron, polis. Jonas Magnusson, journalist. Ingvar Fihn, anställd på posten. Anita Johansson, anställd på posten. ”Tony” en av rånarna inläst av Gorki Glaser-Müller. ”Tonys" mamma.”Martin” en av rånarna. 

Av: Lovisa Haag. Producent: Tove Palén. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl. År: 2023.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.