Från 2020. I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.

Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.

Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.

Och ingen förstår varför.

Medverkande:

Atsushi Sakahara, överlevde sarinattacken.

Shizue Takahashi, änka till offer i sarinattacken.

Akitoshi Hirosue, Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.

Taro Takimoto, Advokat och överlevare i sarinattack.

Shinichi Ishumatsu, Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.

Anthony Tu, Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.

Kimaki Nishida, Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.

Ian Reader, Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.

Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.

En dokumentär av: Andreas Ståhl.

Producent: David Mehr.

Dokumentären är producerad 2020.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.