Å ena sidan en skog i Gästrikland där vi tittar på levande juldekorationer: hänglavar. Å andra sidan besöks en fågelskådande konstnär mitt i Stockholm. Dessutom: en urban uv. Programledare: Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Naturmorgons fältreporter Joacim Lindwall finns denna lördagsmorgon i adventstid i en gammelskog på Kårsberget i Gästriklands inre tillsammans med lavexperten Nicklas Gustavsson. Tanken är att skapa mesta möjliga adventsstämning genom att ägna sig åt hänglavar av olika slag – tagellavar, garnlavar och skägglavar – dessa levande motsvarigheter till våra julgransdekorationer.

Dessutom ska vi – två gånger om – ägna uppmärksamhet åt stadens natur. Dels genom att smyga på en berguvshane som har parkerat sig i centrala Växjö där han jagar kajor och ropar efter honor. En begivenhet som lockar både fågelskådare och andra att stanna upp inför det mäktiga, dova ropet mitt i stadsbruset. Dels genom att sällskapa med konstnären Mattias Bäcklin när han vardagsumgås med fåglarna i det industriområde i Solna där han har sin atelje, och där han skapar konst som otydliggör gränsen mellan stad och natur.

I veckans kråkvinkel funderar Lisa Henkow över vad som egentligen är skräp.

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.