Vi skådar fågel på miljövänligt sätt i Sörmland. Och möter den hotade indrin vars släktingar utrotats, ett exempel på människans stora påverkan på stora däggdjur.Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det kallas ekoskådning - att titta på fåglar utan att använda bil eller flyg. Ja, utan motorhjälpmedel över huvud taget.

Det här har förstås funnits länge, men nu går det att skönja en ekoskådningstrend. Vi hänger på, och skickar ut vår fältreporter Lena Näslund för att undersöka hur mycket fåglar och vårtecken det går att hitta per cykel. Ciceron är Lennart Wahlén, vinnare av fågelföreningen Tärnans miljöskådarlista de två senaste åren.

De rör sig runt i Marsvikens varierande fågelmarker i södra Sörmland.

Och så möter vi indrin, världens största lemur. Det har funnits ytterligare 15 större lemurarter på Madagaskar, men alla utom indrin har utrotats efter att människan kom till ön för ett par tusen år sedan. Indrin är i dag starkt hotad. I ett reportage av Lisa Henkow tar vi del av ny forskning som visar att människan framför allt genom jakt påverkat stora däggdjur inte bara i modern tid, utan under lång tid tillbaka.

I veckans kråkvinkel konstaterar Thomas Öberg att det finns väldigt många olika varianter av "vackert väder". 

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.