Vi sänder från blommande gräsmarker på Öland och besöker ett projekt för att öka den biologiska mångfalden i Gävles bostadsområden. Och pratar flyttande tistelfjärilar. Programledare är Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi söker oss till blommande marker den här lördagen.

Dels finns vår direktsändande fältreporter Lisa Henkow på Jordtorpsåsen på Öland. Här har betesdjur och liar format floran i nära tusen år. Och tidsfaktorn är avgörande för varför just de här gräsmarkerna är så artrika, förklarar forskaren Honor Prentice.

Dels berättar vi om ett nytt projekt i Gävle, där det kommunala bostadsföretaget vill öka den biologiska mångfalden i bostadsområdena. Det som i dag är ganska torftiga innergårdar ska bli blommande oaser som lockar bin och fjärilar.

Och så till en av försommarens stora snackisar: invasionen av flyttande tistelfjärilar. Ny forskning visar att de övervintrar söder om Sahara. Men varför flyttar de och hur funkar deras flyttning? Vi pratar med ekologen Lars Pettersson.

I veckans kråkvinkel möter vi en purpurprunkande men ack så klibbig blomma - tjärblomstret. Årets stora blomning får Helena Söderlundh att gå i barndom.

Och så en uppmaning - ut i de ljusa nätterna och lyssna. Kanske hör du det genomträngande lätet från hungriga hornuggleungar?

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.