Medierna
Avsnitt

Fulklippt ansvarsintervju i hårdvinklat Kalla Fakta och Expressenartikel i unikt förtalsmål

Dela

Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fulklippt ansvarsintervju i hårdvinklat Kalla Fakta

TV4:s Kalla Fakta har granskat den svenska myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, och deras inblandning i affärer med en koppargruva i Kongo. 

I programmet skildras allvarliga människorättsbrott, förgiftat dricksvatten och barnarbete. 

Men har TV4 verkligen gett hela bilden och låtit alla sidors bästa argument få komma fram? Vad var det egentligen som hände när generaldirektören Anna-Karin Jatko tycks fly från Kalla Faktas ansvarsintervju? 

Reporter: Freddi Ramel

Jury anser att Expressens utgivare gjort sig skyldig till grovt förtal

Förra veckan kunde vi på Medierna avslöja att Expressens chefredaktör Klas Granström kan ha gjort sig skyldig till grovt förtal i och med en publicering om en rad klimataktivister som tidningen gjorde hösten 2022. Det har en jury som tar sig an tryck- och yttrandefrihetsfrågor i Stockholms tingsrätt kommit fram till.

Att en jury bedömer uppgifter i en grundlagsskyddad publicering som grovt förtal är i Sverige högst ovanligt. Hör de respektive sidornas argument och syn på publiceringen. Dom i målet väntas komma nästa vecka.

Reporter: Erik Peterson

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.