Medierna
Avsnitt

Äpplen och päron i rapporteringen om politikers ersättning för boende, kritik mot kritikerna och historien om banktidningen Lyckoslanten

Dela

Svag kopia på uppmärksammat avslöjande när TV4 granskade Elisabeth Svantessons ersättning för boende. Kritik mot att kritikerna möter kritik. Historien om den klassiska tidningen Lyckoslanten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mediebevakningen om Svantessons ersättning för boende kritiserasRiksdagsledamöters bostadsersättningar har varit i alla stora mediers blickfång. I slutet av förra månaden avgick Moderaternas Erik Bengtzboe efter att Aftonbladet kunnat avslöja att han plockat ut ersättning han inte haft rätt till.

Förra veckan kom TV4 med vad som presenterades som “ännu ett fall”. Den här gången gällde det Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Men hittills har faktiskt ingen redaktion kunnat visa på ett enda formellt fel när det kommer till Svantesson.

Nu kommer kritiken mot bevakningen.

Reporter: Therese Rosenvinge.Kritik mot att kritikerna möter kritikAtt få en dålig recension, att bli sågad efter fotknölarna på landets obarmhärtiga kultursidor är det få som gillar. Men en oskriven regel har länge varit att som kreatör är det något du får tugga i dig.Men frågan är om det här håller på att förändras? Och om så är fallet – varför sker det just nu?

Under den senaste månaden har ett kulturkrig rasat. På bloggar, sociala medier och etablerade kultursidor. I centrum står frågan: På vilket sätt får man kritisera en kritiker?

Reporter: Johan Cedersjö.Historien om Lyckoslanten och Spara och SlösaFå tidningar har lästs av så många människor i Sverige som Lyckoslanten. De flesta har stött på den någon gång under skoltiden och förmodligen är det serien "Spara och Slösa" som minnet just sparat

Bakom tidningen står Swedbank och Sparbankerna. Men trots dess kommersiella avsändare, har tidningen i nästan hundra år skickats ut till skolor runt om i landet. Den är idag en av Sveriges äldsta barntidningar och fortsätter år efter år att lära läsarna allt från att sy kläder till att argumentera för en högre veckopeng.

Reporter: Teo Kristjansson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.