Jordbruket är den sektor i Sverige, som efter industrin och transporterna, släpper ut mest växthusgaser.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Motsvarande 10 miljoner ton koldioxid förra året, och över en femtedel av Sveriges totala utsläpp.

Stora delar av de här utsläppen är svåra att minska. Mycket är kopplat till djuren inom lantbruket, och stora delar av utsläppen kommer direkt från markerna, som läcker koldioxid? och andra växthusgaser, när vi människor brukar dem.

På bondgårdarna finns inga bolmande skorstenar och länge har utsläppen från åkrarna flugit under radarn. Men i takt med klockan tickar för klimatet, så vänds strålkastarljuset nu även mot jordbrukets klimatpåverkan.

Samtidigt behöver matproduktionen öka, och frågan är hur det ska gå ihop.

Så vad kan man göra för att minska utsläppen?

Programledare: Niklas Zachrisson

Reporter: Daniel Värjö och Marie-Louise Kristola

Producent: Mona Hambraeus

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.