Filosof, 46 år. Född i Helsingborg, bosatt i Oxford. Debuterar som Sommarvärd.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

I sitt Sommar berättar Nick Bostrom om den slingriga vägen fram till att bli en av världens ledande tänkare kring hur teknisk och medicinsk utveckling kan påverka mänsklighetens framtid.

Från en studio i Oxford, där Nick Bostrom bor och där han också byggt upp ett stort forskningsinstitut, berättar filosofiprofessorn hur han som barn avskydde skolan som han fann meningslös. Men som tonåring upptäckte han filosofins, konsternas och litteraturens världar, och gick in i dem med hull och hår. Det var dock först på universitetet han fann sig tillrätta i utbildningssystemet. Nick Bostrom berättar också att han var isolerad och djupt ensam under sin ungdom och tidiga vuxenhet, och att han då hittills aldrig träffat någon som var intresserad av samma saker som han själv var. I programmet konstaterar Nick Bostrom att han inte längre känner det som att han kommit från en annan planet och kraschlandat på jorden. Detta som ett sätt att beskriva hur han numera i sin vardag möter många kollegor som delar hans intressen.

Nick Bostrom berättar också om det sex år långa arbetet med boken ”Superintelligens” som översatts till ett 30-tal språk och som starkt påverkat den internationella debatten om AI. Redan i början av 2000-talet hade han väckt stor uppmärksamhet med det så kallade ”Simuleringsargumentet”, som diskuterar huruvida mänskligheten i en framtid kommer att leva i en datorsimulering. Teorin har bl.a. inspirerat film- och musikskapare, och i programmet spelas en låt baserad på en sampling av en föreläsning av Nick Bostrom. Till de större artister som inspirerats hör rockbandet Muse som släppte albumet ”Simulation Theory” 2018.

Inför sitt Sommar sade Nick Bostrom:

Jag kommer att utsätta den svenska nationen för en massa trams. Förlåt.

Om Nick Bostrom

Professor i filosofi och en av världens främsta tänkare kring artificiell intelligens, AI. Den uppmärksammade boken Superintelligens – de tänkande maskinernas tidsålder har översatts till 28 språk och drivit på en internationell debatt om riskerna med superintelligenta robotar. I boken ställs frågan: Hur ska mänsklig moral och värderingar föras in i maskinerna?

Chef för Future of Humanity Institute vid Oxfords Universitet. Har avlagt doktorsexamen vid London School of Economics, undervisat vid Yale University och varit rådgivare åt Obama-administrationen.

Har lanserat spekulationen att vi lever i en simulerad datavärld konstruerad av människor i framtiden.

Producent: Mattias Hermansson

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.