Programledaren Claes Elfsberg om sorg, ålderism och de kommande 50 åren.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Claes Elfsberg inleder sitt program med att berätta om den stora sorgen som drabbade honom  när hans 30-åriga dotter Hanna dog i livmoderhalscancer för snart tre år sen. Han understryker att sorg finns nästan överallt, men att många tappat bort förmågan att prata om sorgen.

- Och ändå är det faktiskt ganska lite som behövs, vet jag numera. Det räcker ofta med att fråga hur den sörjande mår, hur hon har det och sen kanske lyssna på vad hon har att berätta, säger han.

Han  tar upp ”ålderismen” som han menar är utbredd i Sverige och som  innebär att äldre människor behandlas med fördomar och diskriminerande attityder.

Och så spelar han musik som var viktig för sin dotter Hanna, några låtar som hans fru tycker om, men framför allt ger han plats för röster som han själv blir berörd av.

Om Claes Elfsberg:

Journalisten Claes Elfsberg har i höst uppmärksammats mycket för sin tv-dokumentär ”Sorgen och jag”, om tankarna och känslorna efter 30-åriga dottern Hannas död.

Claes Elfsberg kallas ibland för ”Mr Rapport”. Med start 1975 ledde han nyhetsprogrammet i SVT i nästan 30 år.

Född och bosatt i Stockholm.

Producent: Mustafa Can.

Programmet sändes 29 december 2020.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.