Vd, 51 år. Född i Teheran, bosatt i Sollentuna. Debuterar som Sommarvärd.

Företagsledaren Azita Shariati minns tillbaka hur det var att leva i Iran som ung och hur hon steg för steg tog sig in i det svenska samhället. Idag är hon stolt över att ha blivit utsedd till årets superkommunikatör och att vara vd för Sodexo i Norden.

Efter revolutionen i Iran blev allt väldigt kontrollerat. Iran blev ett land där kärlek var förbjudet. Men Azita berättar hur hon och andra ungdomar hittade på sätt att komma undan och träffas ändå. Det var med sådana knep som hon träffade sin nuvarande man Farzin när de var tonåringar. Några år senare flydde Farzin till Sverige och hon följde efter.

Väl i Sverige ville Azita snabbt lära sig svenska och få jobb. För att gå en kurs på SFI behövde hon vänta länge så hon hittade en privat utbildning istället.

"Vi måste jobba snabbare och vi måste fokusera på att inkludera människor", säger hon om att det normalt tar sju år att integreras i Sverige.

Och om att ha jämställdhet i ledningsgrupper säger Azita Shariati: "En intern undersökning inom Sodexo med 50 000 chefer över hela världen, visade att verksamheter med en jämställd ledningsgrupp har 23% högre lönsamhet och 4 % nöjdare medarbetare. Då blir valet ganska enkelt!"

Mer om Azita Shariati

Svensk företagsledare och vd för Sodexo Norden. Har utsetts till Årets mäktigaste affärskvinna, Årets direktör och Årets superkommunikatör.

Hyllad för sin lyhörda och inkluderande ledarstil. Har gjort företaget mer jämställt med cirka 50 procent kvinnor på ledande poster.

Lämnar Sodexo efter 21 år för ett nytt jobb som vd och koncernchef för AniCura, ett av Europas ledande djursjukvårdsföretag, 1 december i år.

Gett ut boken Hela bilden, om sitt liv och sin ledarskapsfilosofi. Kom till Sverige som 20-åring för att återförenas med sin pojkvän som flytt hit.

Producent: Marie-Caroline Biver

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.