Allt fler naturintresserade vill lära sig mer om fladdermöss. Helena Backius är en av dem som engagerat sig i föreningen Batlife Sweden. I det här avsnittet berättar hon om hur man kan uppleva fladdermöss och vad man kan göra för att underlätta för dem, allt från att bygga holkar till att göra deras jaktmarker bättre.

Helena Backius är fladdermusentusiast och för några år sedan tog hon sitt intresse till en ny nivå. Hennes intresse kretsar mycket kring naturmiljöerna vid Södra Hyttan utanför Hällefors i den norra delen av Örebro län, nära gränsen till Dalarna. Det är också i Södra hyttan som vi sitter och spelar in samtalet, inne i det mysiga huset som kallas Blåshuset. Men fladdermöss var inte det första som Helena Backius nördade in på.

– Första gången var det rovdjur, och särskilt vargar. Då tänkte jag att jag ska bli nörd på något, och så gjorde jag det i några år.

Hör Helena Backius prata om fladdermöss med Emil V. Nilsson i det här avsnittet av Naturpodden.

Fladdermöss och människor

Fladdermössen växte sakta på Helena. Hon visste att det är en otroligt spännande djurgrupp där det fanns mycket att hämta. En brunn att ösa ur. Men sedan visade sig det sociala vara viktigt också.

– Folk som är intresserade av fladdermöss är otroligt spännande människor, säger hon med emfas. Det är en community som är helt fantastiskt rolig att befinna sig i.

Helenas intresse ligger verkligen rätt i tiden. När hon öppnade dörren för fladdermusintresset hade föreningen Batlife Sweden redan startat, med syftet att öka intresset och sprida kunskap om fladdermössen.

– Det gick i lavinfart, snart var föreningen en stor fungerande organism som gör jättemycket för fladdermöss, flikar Helena in.

Helena Backius föredrar att uppleva fladdermössen ute i naturen, i skymningen, då hon kan höra dem med en detektor med även se dem mot kvällshimlen.

Bild: Alexander Baker

För att ta reda på vilka fladdermöss som finns i ett område behöver man tekniska hjälpmedel. Man kan använda en handhållen apparat som spelar upp fladdermössens ljud på en frekvens som människor kan höra, den kallas ofta fladdermusdetektor eller med sitt finare namn heterodyndetektor.

– Då letar man på olika frekvenser och hör ett tickande ljud och beroende på hur det låter och på vilken frekvens det hörs så kan man gissa sig till vilken art det är.

Ett sätt som blivit vanligare på senare tid är att köpa en mikrofon som man kopplar in i en mobiltelefon eller surfplatta.

– Med hjälp av en app kan man faktiskt se hur ljudet ser ut på ett spektrogram. Den gör också om det till hörbart ljud för människor.

Roligast i naturen

Helena tycker det är roligast att gå ut i naturen för att försöka höra och även se fladdermöss, se hur de flyger, vad de gör och använda all information för att analysera vilken art det är, men det går också att sätta ut inspelningslådor. De kan spela in under natten.

– Sedan plockar man in den på morgonen och tittar på filerna.

På Södra Hyttan tar Helena och hennes vänner ibland emot skolklasser som får bygga holkar till fladdermöss. Det är ett pedagogiskt sätt att få eleverna att börja tänka på fladdermöss, men annars tycker Helena det är lite tveeggat med holkar.  

– Det är ju bra att bygga holkar, men allra bäst är det att bevara de hålträd som finns.  

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Ja, visa mig innehållet

Källa: youtu.be

hqdefault.jpg

I den här filmen från Batlife Sweden visas hur du kan bygga en bra fladdermusholk.

Levande natur ger fladdermössen mat

Mycket tyder också på att det är mindre flygande insekter ute i vår natur. För det är inte bara boplatser som saknas för fladdermössen.

– Det måste också finnas jaktmarker i närheten, då måste det ju finnas insektsrika miljöer i närheten. Så då är nästa sak man kan göra för fladdermössen att se till att det finns vatten, för många insekter har ett av sina levnadsstadier i vatten.

I Södra Hyttan jobbar de med att återförvilda Lankälven som rinner mellan husen. Under naturguidningar brukar de förmedla att man behöver titta under ytan i älven för att se vad som kommer att kunna finnas för fladdermössen att äta längre fram. Dessutom måste det vara mörkt där fladdermössen ska vara.

– Om man har ett hus där man tror att det bor fladdermöss så ska man inte sätta upp fasadbelysning.

Helena Backius rekommenderar även dig att gå ”all in” på fladdermöss. Ett bra sätt att börja kan vara att gå med i Batlife Sweden. Kanske kan det bli en julklapp till någon du känner?

Läs mer och lyssna på Naturpodden
Alla avsnitt av Naturpodden hos Natursidan

Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Emil V Nilsson. Innehållet i podden är skapat av Emil V Nilsson och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.