En stor del av skogslandskapet har idag förvandlats till kalhyggen och plantager. Företaget Plockhugget är en aktör som arbetar för skonsammare och naturnära metoder som också ger god ekonomi till skogsägaren. I detta avsnitt av Naturpodden samtalar Annevi Sjöberg med Emil V. Nilsson om skog och skogsbruk.
Hyggesfritt skogsbruk är ett begrepp som framställs som en räddning för det svenska skogsbruket nu när allt fler får upp ögonen för hur förödande alla kalhyggen och plantager med monokulturer av gran eller tall är för biologisk mångfald. Idag är det trakthyggesbruk (med kalhyggen) som bedrivs på minst 97 procent av den brukade skogsmarken och endast 2-3 procent med hyggesfria metoder. Samtidigt är hyggesfritt ett vitt begrepp. Många intresseorganisationer vill därför hellre pratar om naturnära skogsbruk, men det finns flera definitioner även av det begreppet.
I detta avsnitt av Naturpodden hör du Annevi Sjöberg från Plockhugget samtala med Emil V. Nilsson. Inspelat på Stadsbiblioteket i Uppsala den 3 december 2024.
Annevi Sjöberg jobbar på företaget Plockhugget AB som har ett certifikatsystem för virke som avverkas med metoder som ska vara skonsamma för skogen. Man skulle kunna säga att det är ett sätt att ta ut virke samtidigt som man har skogen kvar.
– Vi har utvecklat en skogsbruksstandard som vi kallar för hyggesfri men som är inspirerad mycket av naturnära skogsbruk, berättar Annevi. Enligt oss så handlar naturnära skogsbruk om ett förhållningssätt, det är ett antal skogsbruksmetoder som fungerar bra att tillämpa i skogen som lever upp till detta förhållningssätt. Det är visserligen hyggesfria metoder, men vi tycker inte att alla hyggesfria metoder är bra.
Därför är inte allt hyggesfritt bra
Skogsstyrelsen har tagit fram en definition av hyggesfritt skogsbruk. Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen jobbar med definitioner av naturnära skogsbruk och som bygger på EU:s riktlinjer. I dessa tillåts trakthyggen, det som i dagligt tal kallas kalhyggen, på upp till fyra hektar. Men enligt många naturorganisationer och företaget Plockhugget kan inte hyggen ingå i ett naturnära skogsbruk. Det finns också metoder som brukar klassificeras som hyggesfria som är tveksamma, menar Annevi.
– Överhållen skärm och schackrutehuggningar kan man kalla för “hyggen light”. Enligt Skogsstyrelsens definition tar man vid överhållen skärm ut majoriteten av träden, men man lämnar tillräckligt många träd för att de ska täcka himlen. Sedan, när föryngringen har nått 2,5 meter, kan man ta bort resten av träden förutom 25 träd per hektar som måste lämnas. Så efter 10-15 år har nästan alla större träd och undervegetationen försvunnit. Överhållen skärm kan göras på olika sätt men tillämpas det som ovan, blir det en rätt ensartad plantageskog i alla fall.
När metoden schackrutehuggning tillämpas delas ett skogsområde in i rutor, mindre än de hyggen vi ser i landskapet idag, som sedan avverkas i två eller flera etapper. Om man använder markberedning och plantering blir resultatet efter etapperna ensartade plantageskogar bestående av odlade trädslag. Schackrutehuggning kan dock tillämpas på olika sätt, med olika intensitet och med mer eller mindre hänsyn till bevarande av höga naturvärden och säkerställande av tillgång på död ved. Men huggning efter ett förutbestämt mönster med påföljande markberedning, plantering och onödig städning av undervegetation är inte bra för biologisk mångfald och heller inte nödvändigtvis ekonomiskt smart för skogsägaren. Därför är det inte så som Plockhugget jobbar.
– Vi rekommenderar skogsägare att ta ut större träd. Inte alla stora träd, det ska också få finnas evighetsträd som aldrig tas ut. Kan man ta ut träden ett och ett eller i mindre klungor, så kan man också få god ekonomi i sitt skogsbruk utan att påverka det skogliga ekosystemet lika mycket som med de här andra metoderna, förklarar Annevi.
Även tallföryngring fungerar
Det är vanligt att man likställer selektiv avverkning enligt naturnära principer med exempelvis blädning och dimensionsavverkning, men det är inte samma sak. Dessa metoder kan vid rätt förutsättningar användas inom naturnära skogsbruk men inte utan de övergripande principerna som karaktäriserar naturnära skogsbruk. En vanlig fundering vid den typen av skogsbruk är om det fungerar också för att få bra föryngring av tall.
– Ja, när jag pratar med dem som jobbar på det här sättet i praktiken under lång tid, bland annat Timo Pukkala i Finland, Peter Arne från Finnerödja skogstjänst och Anders Tivell, båda från Tiveden, eller Martin Jenzen så säger de att det räcker med en lucka på max 0,1 hektar (1 000 kvadratmeter). Ofta behövs inte en så stor yta. Det varierar beroende på vilken skogsmark man är på. Man måste observera utifrån lokala förutsättningar. När det uppstått en naturlig lucka i skog med likande förutsättningar så är det bra att se efter hur stor luckan är och om det blir någon föryngring .
På så sätt kan man lära sig av sin egen skog, menar Annevi. I det naturnära skogsbruk som Plockhugget förespråkar ska det som regel inte planteras träd. Föryngringen bygger på de arter som finns i omgivningen. Träden får sköta det själva, precis som de gjort i tusentals år. Och just plantering och markberedning är annars en väldigt stor kostnad för skogsägarna.
Ett nytt skogsbruk behövs
Trakthyggesbruket rullades ut med en rasande fart i Sverige, sett ur ett historiskt skogsperspektiv, utan att det funnits tid till eftertanke. Nu finns det gott om forskning som visar på hur skört skogslandskapet blir med sådana metoder, men än så länge har det varit svårt för skogsindustrin att anamma andra sätt att bruka skogen. Samtidigt trycker många privata skogsägare på för att skogsägarföreningar och andra entreprenörer ska erbjuda hyggesfritt skogsbruk, dels för att det över en längre tid ger minst likvärdiga inkomster till skogsägaren men även för att det blir en betydligt trevligare skog att vara i. Som människa, men även som tjäder, blåbär, trattkantarell eller knärot.
Nu ska några aktörer där Plockhugget ingår ta fram en certifiering för naturnära skogsbruk som kommer att kallas EverCover. Under intervjun hade certifieringen inte fått något namn utan gick under arbetsnamnet AEFC. Blir du nyfiken? Snart arrangerar Plockhugget även ett kostnadsfritt webbinarium om naturvärden och brukad skog den 23 januari 2025 som du hittar här.
Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.
Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.