Lotta Gröning är journalist, författare, filosofie doktor i historia, opinionsbildare och har varit engagerad i Liberalerna. 


Lotta Gröning har skrivit en mycket intressant bok, Från folkhem till Facebook; tre essäer om socialdemokraternas demokratisyn. 

Vi talar om Lottas beskrivning av hur socialdemokratin förändrats, genom en skildring av tre partiledare och frågor som de fick hantera. Det är Olof Palme och tankarna om ekonomiska demokrati, och löntagarfonderna. Ingvar Carlsson och EU-valet, när Socialdemokraterna övergav tankarna om ekonomisk demokrati (arbetarkonservativ demokrati) och i stället accepterade den liberala demokratin. Samt Stefan Löven och decemberöverenskommelsen, och januariavtalet, som innebar att Socialdemokraterna blev ett mer renodlat maktparti (partieliternas demokrati).


Här är en länk på Wikipedia om löntagarfonderna https://sv.wikipedia.org/wiki/Löntagarfonder


Från boken kan bl.a. följande återges beträffande frågan om ekonomisk demokrati:

S 42 Palme 1973: ”Har man en gång valt demokratin kan man inte sedan efter behag begränsa den till vissa livsområden” 

Men Palme framhöll samtidigt att demokratin måste vara handlingskraftig och att det var partiets starka organisation som skulle stå för handlingskraften. 


S 43-44 S I partiprogrammets allmänna grundsatser under rubriken demokrati slår partiprogrammet fast att den ekonomiska demokratin är lika självklar som den politiska. Socialdemokraterna vill ”ställa produktionens inriktning och produktionsresultatets fördelning under demokratisk kontroll. Målet är att göra alla människor till likvärdiga medarbetare i uppgiften att förvalta och förkovra de produktiva tillgångarna i samhället”. 

Demokratin ska också genomsyra arbetet. ”Arbetet måste ingå i ett socialt sammanhang, där arbetets frukter används för att tillfredställa indviduella och gemensamma behov. Därför måste bestämmanderätten över produktionen läggas i hela folkets händer Produktionen måste organiseras så att varje människa kan känna trygghet till liv och hälsa i arbetet. Därför måste de anställda vinna bestämmande över förhållandena i företagen”. 


S 44 När det gäller näringslivet är förändringen tydlig: medborgarrätt går före äganderätt, naturtillgångarna ska vara i statens ägo, kraven på rationalisering inom jordbruket ökas. Industri och handel och samfärdsel måste utvecklas med hänsyn till medborgarnas behov av arbete,varor och tjänster”.

”Den tekniska utvecklingen underordnas medborgarnas intressen. I detta syfte svarar samhället för planeringen av de samlade forsknings- och utvecklingsinsatserna”. 


Samtidigt som 1975 års partiprogram lade grunden för Olof Palmes politik och visioner om socialdemokratin som ett löntagarparti innebar det också att staten skulle vara den förlängda armen till medborgarna via centrala partifunktionärer. Demokratin riskerade därmed, tvärtemot Palmes intentioner, att toppstyras. Dessutom kom den svenska modellen och samarbetet med näringslivet att skadas när lagstiftning ersatte samverkan. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karl-Johan Cavallin. Innehållet i podden är skapat av Karl-Johan Cavallin och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.