Skicka ett meddelande till oss

Stort hej till vår yngste lyssna och mästerbagare som kommit igång med seriöst bakande (och hans mamma) 

Pål Svensson pratade sig varm om surdegsströbröd i alla applikationer i en radiointervju. Mattias funderar på att starta tillverkning. 
Pål, säg till så får du testa vårt surdegsströbröd. Eller du som känner någon som känner Pål, säg till så tar Mattias kontakt.
Vad säger du? Ströbröd eller brödsmulor.

Vi pratar om stenciler, färgat avhäll och andra trender.

Vi fick en fråga om tråddragare från en lyssnare. Något ingen av oss hört talas om tidigare.

Bacillus Subtilis - tråddragare aka höbakterien

Bacillus subtilis, ofta kallad "tråddragare", är en typ av bakterie som vanligtvis finns i jord och damm. Den är ganska vanlig i miljön och kan överleva i tuffa förhållanden.
Varför är den ett problem i bagerier?
 * Sporbildning: Bakterierna kan bilda sporer som är extremt motståndskraftiga mot värme, torka och kemikalier. Dessa sporer kan överleva bakprocessen och orsaka problem i det färdiga brödet.
 * Trådbildning: När sporerna groddar i brödet kan de bilda långa, sega trådar som förstör brödets utseende och konsistens. Detta leder till att brödet blir oattraktivt och oätligt.

Hur många blir sjuka?
Det är svårt att säga exakt hur många som blir sjuka av Bacillus subtilis varje år, eftersom infektioner ofta är milda och inte rapporteras. De flesta människor som får i sig små mängder av bakterierna blir inte sjuka.

Hur märker man om den finns i brödet?
 * Trådar: Det mest uppenbara tecknet är långa, sega trådar i brödet.
 * Smakförändringar: Brödet kan få en bitter eller obehaglig smak.
 * Konstig lukt: Ibland kan brödet lukta unket eller annorlunda.

Vanliga symptom
Om du får i dig stora mängder av Bacillus subtilis kan du uppleva milda matsmältningsbesvär som:
 * Diarré
 * Kräkningar
 * Magkramper
Viktigt att notera:
 * Inte en livsmedelsburen sjukdom: Bacillus subtilis är inte en vanlig orsak till livsmedelsburna sjukdomar.
 * Förebyggande åtgärder: Bagerier har strikta hygienrutiner för att minimera risken för kontaminering.
 * Säkerhet: Om du misstänker att ditt bröd är kontaminerat bör du kasta det.

Sammanfattning
Bacillus subtilis är en vanlig bakterie som kan orsaka problem i bagerier genom att bilda sporer som överlever bakning och sedan växer och bildar trådar i brödet. Även om det inte är en allvarlig hälsorisk, kan det förstöra brödets utseende och smak.


Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.

Beställ ditt bröd idag!

Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se

Följ oss på sociala medier:

Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!

#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Mattias och Tess. Innehållet i podden är skapat av Mattias och Tess och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.