God jul och välkomna till årets julavsnitt där Rebecka gör poddpremiär!
Förra julen pratade vi om renar och deras häftiga anpassningar till ett arktiskt klimat. I år pratar vi om ett djur som har en mer direkt huvudroll på julen, nämligen grisen på vårt julbord.
TV4 rapporterade i veckan att 2 av 3 svenskar tror att minst 1 av 10 grisar får gå ut. Det var också viktigt för 2 av 3 att grisen har fått gå ut. Hur ser då livet ut för en produktionsgris i Sverige? Fixerar man suggor? Hur vanligt är det att grisar får gå ute? Vad har en gris för behov och hur uppfylls de (eller ej) i svensk produktion?
Som vanligt tar vi ingen ställning till om ni ska äta kött eller inte. Vårt mål är att på ett sakligt och vetenskapligt men samtidigt underhållande och lättsmält sätt beskriva hur produktionskedjan ser ut.
Årets juldikt:
Så många rätter som hör julen till!
Julstress osar och ryker kring din spis!
Janssons, köttbullar, lax och senapssill
och kanske också röven från en gris?
Du kanske tror som många andra
att grisen har bökat glatt i hagen
Att den fått vara ute och vandra
Ja, tänka så känns bättre i magen.
Veta vad man äter är alltid bra
och att vara en upplyst konsument
en som kan göra väl avvägda val
Att kunskap är makt, det tror vi bestämt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.