Folkhälsomyndigheten beräknar att cirka en halv procent av svenskarna har allvarliga spelproblem, eller vad man också skulle kunna kalla spelberoende. I tillägg till det finns det en stor grupp med olika svårighetsgrader av spelproblem. Totalt beräknas 4,3 % av svenskarna ha någon form av spelproblem.
Anders Algstrand utvecklade ett spelberoende i början på 2000-talet. Efter att ha blivit påkommen vände han sig till spelberoendes förening i Borlänge för stöd och hjälp. Där blev han kvar som resurs åt andra hjälpsökande och deras anhöriga. Han har nu varit ordförande i föreningen i snart tio års tid och lett de veckovisa möten där personer med spelberoende och deras anhöriga samlas för att dela råd och minska skam och utanförskap. I detta samtal hör vi om Anders bakgrund och väg in i föreningen men också reflektioner över utvecklingen på området de senaste 20 åren och en förhoppning om att kunna kombinera psykologisk behandling med kamratstöd.
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Region Dalarna. Innehållet i podden är skapat av Region Dalarna och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.