Vad innebär det att vara smart? Vad har man för nytta av intelligens – och kan man påverka den? En bred definition av intelligens är att den involverar förmågan att resonera, planera, lösa problem, tänka abstrakt, förstå komplexa idéer, lära snabbt och lära från erfarenhet. Intelligens är med andra ord inte bara akademiska prestationer eller testresultat, utan en djupare förståelse för och anpassning till vår omgivning.
Podden Våra bästa liv djupdyker i hur intelligens påverkar våra liv.
Professor Martin Ingvar vid Karolinska Institutet presenterar tre olika sätt att vara smart: "street smart", problemlösningssmart och den intelligens man kan få fram genom tester. Vi diskuterar även Howard Gardners teori om flera intelligenser från 1980-talet, som bryter ner begreppet ytterligare till sju olika typer, bland annat språklig, logisk-matematisk och social intelligens.
Ett intressant faktum är att intelligens och lång livslängd korrelerar, och forskning visar att personer med högre intelligens generellt har lägre risk att drabbas av sjukdomar och dö i förtid. Det finns också miljöfaktorer som kan påverka vår intelligens, såsom tidig skolstart, lång utbildning och fysisk aktivitet.
Just fysisk aktivitet är en av de saker vi själva kan göra för att förbättra intelligensen. Rörelse har en direkt inverkan på kognitiva funktioner som minne och koncentrationsförmåga. Detta kopplas även till hur vi kan motverka kognitiv försämring i äldre ålder genom regelbunden träning och kognitiva utmaningar som kontinuerligt lärande, eller hjärnstimulerande aktiviteter i form av pussel och korsord.
Vi ställer oss också frågan om man verkligen kan veta hur smart man egentligen är – och hur smart man egentligen vill vara?
Bild: Albert Einstein under en föreläsning i Wien 1921.Fotograf: Ferdinand Dirt, 1921, Public Domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.