#26. Dagens gäst Hanna Dimbodius har gjort en spännande resa genom livet och har använt sin utbildning och erfarenhet som psykolog inom PTSD och traumabehandling, på ett minst sagt annorlunda sätt. Fjärran är ett ord som stämmer bra på Hannas värv. Hon arbetar på ett sätt som är fjärran från vad man tänker att en psykolog arbetar på och rent bokstavligt så är hon en del av sin arbetstid på fjärran platser för att utbilda andra psykologer att kunna hjälpa människor med stora trauman.
Samtalet med Hanna var både jobbigt och samtidigt läkande för mig. Om du som lyssnar bär på egna trauman så är det klokt att lyssna på detta avsnitt i lugn och ro eftersom det kan väcka många tankar och reaktioner hos dig. Du får lära dig mer om vad PTSD ä roch hur symtomen ser ut. Du får även med dig några verktyg för att hantera dina reaktioner. Men de är bara tänkta som en del av en verktygslåda. Det viktigaste är att söka hjälp och få behandling, och det pratar vi om i del två.
Hanna Dimbodius är leg psykolog med kris, sorg och trauma som arbetsområde och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, som specialitet. Hon är en av två svenska psykologer certifierade att utbilda och handleda i Prolonged Exposure Therapy for PTSD. PE är en traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (KBT) med exponering; den behandlingsform för PTSD som utgör Socialstyrelsens rekommendation.
KRITRA sprider kunskap om traumatiseringens psykologiska mekanismer och hur vårdgivare och personal kan förstå, stödja och behandla drabbade.
Mer information om Hanna Dimbodius hittar du på hemsidan ptsd.se. Kritra
I samtalet pratar vi bland annat om följande:
Detta är hjälpssamt att göra för att avbryta ångest eller förhindra att man går in i en ångestsprial
- Fokusskifte - gör något annat
- Andas i fyrkant vilket betyder att man andas långsamt ut och in och håller andan respektive utandan lika lång tid som
- Skriv upp sådant som gör dig glad eller lugn. Så du kan göra det när du känner att ångesten knackar på.
Kriterier för att diagnostisera PTSD
1. Återupplevande av situationer - påträngande minnesbilder - mardrömmar - flashbacks
2. Undvikande - flyktbeteende
3. Konstant stresspåslag - förhöjd rädsla - vaksam och observant på omgivningen
Kriterier för C-PTSD, Complex PTSD
1. Svårt med affektreglering. Att man blir arg eller tvärtom att man dissocierar dvs att ens stänger av sina känslor/
2. Negativ uppfatttning om världen och sig själv
3. Svårt med relationer. Man har svårt att lita på andra. Svårt att lita på sin egen förmåga att bygga varaktiga och trygga relationer.
Swish 1234 63 73 10 Ditt bidrag håller igång podden och ger mig möjlighet att fortsatta arbeta med samhällspåverkan på detta sätt!
Eller vill du sponsra ett eller flera avsnitt? Kontakta mig på: hej@mörkertalet.nu
Är du eller någon du känner drabbad?
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020 50 50 50.
Polisen utreder brott och kan svara på frågor om det är ett brott som du är utsatt för. Ring 11414. Vid pågående brott ring 112.
God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.