I den jämtländska by Kaxås har invånarna tagit saken i egna händer och förvandlat en krympande by till en blomstrande tätort. Hur lyckades de rädda sin skola, locka unga familjer och stå emot hotet från stora vindkraftsprojekt? Karin Bångman delar med sig av en berättelse om mod, ansvar och landsbygdens framtid i podden ”Gröning och Blomgren utanför”.
Kaxås har gått från att ha cirka 100 invånare till över 260 personer, en sällsynt utveckling för en by i glesbygden. Genom initiativ som inflyttningsprojektet Kaxås, som startades för att rädda den hotade byskolan, har unga familjer lockats att flytta till området. Projektet har resulterat i 30 nybyggda hus och en levande gemenskap som bygger på samarbete och ansvarstagande.
– Det är människorna i bygden som är framtiden. När vi samarbetar, tar ansvar och skapar något tillsammans, då kan vi åstadkomma stordåd, säger Karin Bångman.
Bland de nya invånarna finns en mix av distansarbetare, egenföretagare och offentliganställda, vilket skapat en stabil grund för fortsatt tillväxt. Men utmaningar kvarstår. Vindkraftsetableringar och centralisering hotar landsbygdens utveckling, och Karin betonar vikten av dialog mellan medborgare och politiker.
Karin Bångman är journalist, författare och samhällsentreprenör bosatt i Kaxås i Jämtland. Hon har varit en ledande kraft i att utveckla byn från avfolkning till tillväxt, genom projekt som inte bara räddat skolor och service utan också skapat en modell för landsbygdsutveckling. Hennes arbete med att förena lokal drivkraft med moderna lösningar har gjort henne till en inspirerande röst för svensk landsbygd.
Podden produceras av Svenska Epoch Times.
Ansvarig utgivare: Vasilios Zoupounidis
Vill du läsa mer av Lotta Gröning och Jan Blomgren? För endast 1 krona får du nu tillgång till alla deras nya texter, varje vecka i Svenska Epoch Times.
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Svenska Epoch Times. Innehållet i podden är skapat av Svenska Epoch Times och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.