Fram till 2005, när nationaldagen blev en röd dag i kalendern, var det typiskt svenskt att vara omåttligt stolt över sitt land, kanske bor vi till och med i världens bästa? Fram till dess var vi så trygga i insikten att flaggviftande på nationaldagen kändes överflödigt, nästan lite skrytigt. Eller något som bara rasister och nationalister höll på med.

Men har egentligen vår relation till nationaldagen ändrats av att det blev helgdag? Vad är skillnaden mellan att vara patriot och nationalist? Och hur ser extremhögerns bild av svenskhet ut?

Programledare: Anna Fröjd

Gäster i studion är historikern och författaren Maja Hagerman och Expos vd Daniel Poohl.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Länkar:

Så blev nationaldagen helgdag (Maja Hagerman i Expo #3 2007): https://expo.se/2023/06/sa-blev-nationaldagen-helgdag

"Är du rasren, lille vän?" (Daniel Poohl, 2019): https://expo.se/2019/04/%C3%A4r-du-rasren-lille-v%C3%A4n

Sveriges kolonisering av Sápmi (Ur Expo #4 2020): https://expo.se/sveriges-kolonisering-av-sapmi 

Bil prenumerant på Expo: https://order.flowy.se/expo/xpd 

Expo wiki – Sverigedemokraterna: https://expo.se/fakta/wiki/sverigedemokraterna-sd 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Hjälp oss fortsätta granska extremhögern och erbjuda journalistik och poddar utan betalvägg. Bli månadsgivare på expo.se/stod-expo eller swisha valfri slant till 123 271 02 59. Tillsammans gör vi skillnad – tack för ditt bidrag!

 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Stiftelsen Expo. Innehållet i podden är skapat av Stiftelsen Expo och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.