Barn har alltid varit ett viktigt inslag i extremhögerns propaganda. De nazistiska “14 orden” om att säkra existensen av “vårt folk och framtiden för våra vita barn” är ett exempel. Men barn fungerar också i de här sammanhangen som symbol för en ”ren” och ”oförstörd” framtid för den vita befolkningen – men också som ett biologiskt vapen för de som extremhögern påstår vill göra vita till en minoritet i västvärlden.

På senare tid har transpersoner och dragqueens fått utstå smutskastning och högerextrema propagandaattacker som sprids från alltifrån mindre konservativt kristna grupper till personer på SD:s riksdagskansli.

Vad fyller barn för funktion i rasistisk propaganda? Vilka andra politiska miljöer som Expo bevakar har varit framträdande i att använda barn i sin argumentation? Och vilka följder får det när barn görs till slagträn i den politiska debatten?

Programledare: Erik Glaad

Gäster i studion är Hedwig Gordon och Daniel Poohl.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Lästips

Nej, svenskar riskerar inte att bli i minoritet (2019): https://expo.se/2019/06/nej-svenskar-riskerar-inte-att-bli-i-minoritet

Myten om det stora utbytet (2019): https://expo.se/myten-om-det-stora-utbytet 

Så sprids transfobin från SD:s riksdagskansli (2023): https://expo.se/2023/03/sa-sprids-transfobin-fran-sds-riksdagskansli

Studio Expo: Dragstory-hets och hbtqi-hat: https://expo.se/fakta/podcasts/dragstory-hets-och-hbtqi-hat

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Stiftelsen Expo. Innehållet i podden är skapat av Stiftelsen Expo och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.